Artikler

Forbrugernes adfærd har ændret sig

arrow_backTil oversigten

21. november 2022

Eva Steensig, forbrugerekspert, Steensig Partners

Forbrugernes adfærd har ændret sig på flere punkter:

Direkte ud af corona har vi taget alt det, der gav værdi med os og lagt alt det, der ikke gav værdi bag os. Det vi har taget med os, er blandt andet højere grad af hjemmearbejde, online shopping, click & collect, udbringning og så er barren på vores forventninger til blandt andet (digital) service for altid hævet. Vi forventer at kunne gå i digital kø og gøre noget andet mens vi venter i kø, blive oplyst om ventetider, få realtime svar og service, kunne følge vores sag/transaktion. HVAD skal få forbrugerne til at besøge de fysiske butikker når både købsoplevelse, ekspedition, returnering, udvalg, lagerbeholdning og efterhånden også servicen online overgår deres formåen?

Derudover sker der nogle mere overordnede forandringer, som kommer til at præge vores forbrug de næste par år:

Det hele uperfekte menneske:

Der er en kraftig bevægelse mod at insistere på det hele menneske i al sin uperfekthed. Dette indebærer en øget interesse for at udleve og være sig selv uanset alder, køn, krop, etnicitet eller andet. Dette medfører også et spirende opgør med den præstationskultur, der har præget samfundet i årevis. SOME-platformen BeReal og de mange undertøjs-, skønheds- og tøjproducenter, der portrætterer deres produkter sammen med kvinder i alle størrelser, udformninger, aldre og typer. Dette vil brede sig til andre livsstilsindustrier, som vil se sig nødsaget til at portrættere almindelige mennesker i almindelige liv.
Èn af konsekvenserne er, at virksomheder i stigende udstrækning laver løsninger og produkter til meget specifikke situationer, kropsbygninger, målgrupper eller behov. Tag for eksempel OTO Hugging Chair, som er designet til at berolige mennesker med autisme, når de bliver sensorisk overbelastede. Eller hvad med en deodorant til mennesker uden arme, lyserøde taxaer med kvindelige chauffører eller menstruationstrusser bare for at nævne et par eksempler.

Mainly mainstream:

Ud af fokus på at være unik, diversitet og forskellighed vokser en ny og vanvittig interessant stemme: Helt almindelige mennesker vil også lov at være her. En voksende interesse for det almindelige, for at være som de andre og afstå fra jagten på det unikke. De forbrugsmæssige konsekvenser af dette er blandt andet en fornyet interesse for at bo og leve almindeligt og se almindelig ud. Tænk bare på outdoortøj, et naturligt ’usminket look’ og Lidls sneakers. Der er en voksende træthed over det hypede og nyeste og et træk henimod helt almindelige produkter. En anden konsekvens vil være en vigende interesse for über-premium produkter og potentielt en voksende interesse for mellem-/mainstreamniveauet af produkter hånd i hånd med discountprodukter. Dette forstærkes kun yderligere af inflation og prisstigninger.

Flere artikler fra Formland

keyboard_arrow_up