Håndværkets tilbagekomst

Formland Insights artikel no. 1 af Livsstils- og Designekspert Mads Arlien-Søborg

 

Håndværkets tilbagekomst

Publiceret juli, 2024.

Formland introducerer et nyt fagområde til august messen, når smykke- og urbranchen rykker ind i hal L. Det giver mig anledning til at fremhæve et tema, som traditionelt altid har knyttet til til disse fagrområder, nemlig håndværket.

I takt med at verden bliver mere og mere digitaliseret og markederne oversvømmes af ensartede, masseproducerede varer, oplever vi et stigende behov for at genindsætte håndværket, det unikke udtryk og den gode kvalitet. Men ”craft” tendensen er langt mere end en anti-trend til teknologien. Det er lige så vel et ønske om at fremhæve den håndværksmæssige proces og ikke kun det færdige objekt. Vi tillægger værdi til en mere langsommelig proces, hvor resultatet er ”værd at vente på”. Samtidig oplever vi en ny status i forestillingen om det unikke. At erhverve sig noget særligt som ikke andre har, hvad enten det er en one-off, limited edition eller skræddersyet til kunden.  Går vi tilbage i tiden, så har smykker og ure traditionelt  været skabt af håndværkere. Og selv i dag hvor langt de fleste produkter er masseproducerede, så forsøger man at indarbejde et ”craft” udtryk, så også billigere produkter ser håndlavede ud.

Udforsk et par spændende cases længere nede

Grafisk linje til cases

NIKE X BODE

Nike og Bode er gået sammen om at genoplive ”Astrograbber”, Nikes ikoniske (amerikansk) fodboldsko fra 1974. Det New York baserede fashion brand Bode er netop kendt for at dyrke de klassiske håndværk og den amerikansk historie som altid skinner igennem i deres styles.  Nike x Bode sneakeren blev lanceret i 2024.

Oktaaf

Det spanske smykkebrand Oktaaf indarbejder små antikke artefakter i deres moderne design. De gamle artefakter er alle indhentet fra velrenommerede og licenserede forhandlere såsom IADDA, International Associations of dealers in Ancient Art. På billedet ses et armbånd med en indlejret knap, brugt af de franske soldater i slaget ved Waterloo i 1815. 

Omega Seamaster original vs. reissue

Det oprindelige Omega Seamaster er et af de mest populære vintage ure netop på grund af de håndværksmæssige kvaliteter. Selvom uret i 2018 blev relanceret på ny, er det stadig de originale ur der er mest efterspurgt.

Smykbar

SMYKBAR er grundlagt i oktober 2020 af mor og søn, Nina og Noah Middelboe udfra ideen om at man kan kombinere den håndværksmæssige proces med at skabe smykker og cafeens sociale element. Dette er siden blevet en stor succes ikke mindst blandt de helt unge. Men konceptet fortæller også en historie om, at den unge generation er begyndt at værdsætte kvaliteterne i det traditionelle kunsthåndværk.

Mads Arlien-Søborg

Mads er en af danmarks førende livsstils- og designeksperter, og har i mange år arbejdet med udviklingstendenser indenfor bl.a. forbrugeradfærd, tidsånd og livsstil og siden 2007 været tilknyttet Formland. Mads har bl.a. brugt sin ekspertviden indenfor Danmarks Radio som vært på arkitektur- og livsstilsprogrammer Nordiske Rum, Vilde Huse og Vilde Hoteller og har tidligere været ansat som trendforsker hos Pejgruppen, nyhedsredaktør på Bo Bedre og freelance journalist hos Euroman.

Der netværkes og skabes leads på Formland

Udforsk udstillere til Autumn 2024

Hallerne er fyldt godt ud, og udstillerlisten vokser. Udforsk listen og hold løbende øje som flere udstillere til Autumn 2024 d. 17.-19. august kommer på.

Se udstillere til Autumn

Se aktiviteterne på messen

Udover 400+ udstillere inden for design, interiør og livsstil byder Formland på et omfattende aktivitetsprogram der løbende opdateres op mod messen.

Udforsk programmet

Få de seneste Formland nyheder først og eksklusive indblik fra design - & interiørbranchen

 

Tilmeld Formland's nyhedsmail

keyboard_arrow_up