Finders & preservers

Formland Insights artikel no. 1 af Livsstils- og Designekspert Mads Arlien-Søborg

 

Finders and preservers

Publiceret maj, 2024.

Hvad ligger der gemt i den overskrift? ”Finders and preservers” handler ganske enkelt om at finde noget, der giver så meget værdi og mening, at man ønsker at bevare det. Det kan både være nyt og gammelt, men ofte forbinder vi det med noget unikt.

Jeg vil gerne her tale om trenden i en særlig kontekst der handler om bevarelse af håndværket, autenticiteten og det originale. Der er nemlig gået mode i fortiden. Gamle håndværk bliver genopfundet og udviklet. Vi dyrker det autentiske og unikke. Vi vil havde genbrug og ikke overforbrug. Vi søger ting med sjæl og identitet. Små fejl og imperfektioner, som vi finder i håndværket og i naturen. Med andre ord er vi som forbrugere blevet optaget af at ”finde og bevare”. Det lyder jo umiddelbart ikke særligt opløftende for en producent og udstiller på Formland. Men bare rolig, vi holder ikke op med at forbruge - vi tænker os bare mere om. Som udstiller skal du derfor i højere grad tænke over, hvilke historier du vil fortælle? Hvilken værdi og mening tilfører produktet til (for)brugeren? Og hvilken berettigelse har dit produkt i verden – altså det store ”why”?

Udforsk et par spændende cases længere nede

Grafisk linje til cases

Keramik fra Horezu

Horezu-området i Rumænien er kendt for sin karakteristiske og mønstrede keramik som på kort tid er blevet meget populært uden for landets grænser. Horezu keramikken er kendetegnet ved de smukke og farverige motiver, og håndværket indgår i dag om en del af UNESCOs verdensarv. 

Glas fra Akua Objects

Akua Object’ glas er inspireret af middelalderen og renæssancen og de mange særlige teknikker udviklet og forfinet gennem århundreder i Italien og Tjekkiet. På trods af den tunge arv som Akua Objects har taget på sig, fremstår deres glas lette og poetiske i udtrykket, fordi de har formået at forenkle og modernisere de traditionelle motiver og detaljer.

Adaptive reuse i hospitality

Bevarelse og renovering af gamle bygninger er blevet et varmt emne indenfor hospitality. I stedet for blot at rive det gamle ned og bygge nyt (fordi det oftest er billigere), tænker man i dag mere bæredygtigt i højere grad at bevare og renovere eksisterende bygninger, som jo ofte gemmer på en masse spændende og relevant historie. Der findes heldigvis mange eksempler på denne tendens, og vi vil se mange flere eksempler på adaptive reuse i fremtiden.  Museet Flugt i Oksbøl, Sønderjylland er et eksempel på adaptive reuse, hvor de eksisterende bygninger umiddelbart efter 2 verdenskrig husede Danmarks største flygtningelejr. De gamle bygninger er bevaret og forbundet efter tegninger af tegnestuen BIG.

Mads Arlien-Søborg

Mads er en af danmarks førende livsstils- og designeksperter, og har i mange år arbejdet med udviklingstendenser indenfor bl.a. forbrugeradfærd, tidsånd og livsstil og siden 2007 været tilknyttet Formland. Mads har bl.a. brugt sin ekspertviden indenfor Danmarks Radio som vært på arkitektur- og livsstilsprogrammer Nordiske Rum, Vilde Huse og Vilde Hoteller og har tidligere været ansat som trendforsker hos Pejgruppen, nyhedsredaktør på Bo Bedre og freelance journalist hos Euroman.

Der netværkes og skabes leads på Formland

Udforsk udstillere til Autumn 2024

Hallerne er fyldt godt ud, og udstillerlisten vokser. Udforsk listen og hold løbende øje som flere udstillere til Autumn 2024 d. 17.-19. august kommer på.

Se udstillere til Autumn

Se aktiviteterne på messen

Udover 400+ udstillere inden for design, interiør og livsstil byder Formland på et omfattende aktivitetsprogram der løbende opdateres op mod messen.

Udforsk programmet

Få de seneste Formland nyheder først og eksklusive indblik fra design - & interiørbranchen

 

Tilmeld Formland's nyhedsmail

keyboard_arrow_up